uludag üniversitesi öğrencilerinin toplaştığı blog
Bursa’daki Öğrenci Bukart Çilesi
Bursa’daki bu bukart sistemi kadar berbat ve ulaşımın bu kadar pahalı olduğu bir başka il yoktur sanırım.
Nedir bu berbat olay;
İzmirli olarak izmirle kıyasmaya yapacak olursak
Mesela 1.sınıftayken otobuslerde mavin vardı para keserdi.Elinde ders kitabı okula giderdin öğrenci kartını gösterirdin öğrenci olduğunu kabul etmezlerdi tam ücret keserlerdi.neymiş efendim paso(bukartın) olucak.Öğrenci olduğunu öyle kanıtlıyabiliyordun.Tabi bu uyguluma herkes bukart alsın.Her yılda 10-15 ytl verip vize yaptırsın.
Gelelim izmire orda vize diye birşey yok.Bırak vize olayını, öğrenci kartını, fotografını alıp, kart çıkartmana gerek yok.İlk defa gittiğin günde bile gidip alabilirsin.İstediğin gibi kullanabilirsin.Bursaya ilk defa geldiğini düşünsene ben ilk bukartı çıkarmak için 15 gün beklemiştim.(o zaman bukart uygulaması yeni başlamıştı)
Neyse sonra mavinler kalktı.Akıllı bukartlar geldi : )
o zaman ne oldu bilet olayını çıkartılar bukartı olmayanlara.ilk başta öğrenci ve tamdı baktılar öğrenci bileti çok gidiyo (pahalı olmasına rağmen) kısa, uzun mesafe bilet yaptılar.oda neye göre, kime göre belli değil.adam heykelden geliyor uzun mesafe biletle sen kucuk sanayiden biniyon okula gitcen kısa bileti kabul etmiyor.(bu birebir başıma gelmiştir.Bu yüzden soforle kavga etmiştim).Bir defa “kısa bilet” kelime anlamına ters bir uygulama.
Gelelim fiyatlara suan tam bilet 3, öğrenci 2 ytl.
Misafirin geliyor cebindeki tüm harçlığı yol parasına harcıyorsun aç, susuz gezerek.Aklıma gelmişken şunuda belirteyim.eskiden.Bir bukart bir kişi geçiriyorlardı yanında öğrenci kartın yoksa bu yüzden senin bilet alma zorunluluğun oluyordu
Yani anlıyacağınız saymakla bitmez.
Son olarak , Bursa ulaşım olarak pahalı bi şehir.
Bukart fikri güzel birşey ama uygulaması ve sitemi açısından bursadaki durumu bence berbat, tek amacı olabildiğince halkı, öğrencilerin parasını alabilmek.
Ben 4 senedir bursadayım yaklasık 2-3 senedir bukart kullanmıyorum.Köyde oturuyorum okula minibusle gidip geliyorum.Çarşıyada ayda yılda bir.
Çok fazla sitem oldu.Ama gördüklerim, yaşadıklarım, düşüncelerim bunlar.